Bakkers klaar? Bakken maar!
|
De taarten van de workshop. |
Afgelopen week heb ik mij heel even kandidaat gewaand van
Heel Holland Bakt. En natuurlijk verbeelde ik mij direct dat ik in de finale
stond en bezig was met het spektakel stuk. De signatuur- en de technische
opdracht had ik gemakshalve maar even overgeslagen en natuurlijk was ik
meesterbakker van deze week!
Deze flow van gedachten had ik tijdens een workshop taarten
maken bij Heerlijke baksels in
Bergum. Tijdens deze workshop heb ik samen met een vriendin, haar zus en moeder
een fondant taart gemaakt. Voor mij geen nieuwe bezigheid. Een aantal jaren
geleden ben ik vrij fanatiek bezig geweest met het maken van deze taarten, tot
een bruidstaart aan toe. Dit was prachtig om te doen. Uiteindelijk heb ik een
aantal opdrachten gehad en menig taart voor een unieke gelegenheid gemaakt. Het
bakken, vullen en decoreren van een fondant taart kost veel tijd. Respect dan
ook wat de bakkers in heel Holland bakt in drie uur tijd voor elkaar krijgen;
het biscuit moet gebakken, boter crème draaien, vulling maken, afkoelen, strak
afsmeren, fondant kleuren, bekleden en decoreren. En dan ook maar elke keer
weer inspiratie hebben om de taart te maken! De taarten die ik gemaakt heb
waren prima gelukt, maar bezorgden mij ook stress. Ik ben best
perfectionistisch en zie elk foutje en elke punt van verbetering. Daarnaast was
het maken van de taarten moeilijk te combineren met de drukte van werk en gezin
en nadat ik een aantal keren de vraag tijdens een verjaardag kreeg: is er ook
gewone kwark taart? Tja, toen ging voor mij de deksel op de kist met
bakspullen. En eerlijk is eerlijk, ook ik ben geen fan van Fondant: het is
mierzoet en daardoor erg machtig. Elly van Heerlijke Baksels vertelde dat
het in Amerika heel gewoon is dat de gasten de fondant niet opeten maar alleen
de vulling. Tja, had ik dat geweten…
Tijdens de workshop afgelopen week, merkte ik dat het toch
wel erg leuk is om deze taarten te maken. De prachtige taarten die Elly maakt,
haar enthousiasme en prima uitleg maakte iets in mij los. Leuk om te zien wat
zij voor iedereen persoonlijk maakt, en de passie en creativiteit die zij in
elke taart legt. Zelf vindt ik dat ik
absoluut niet creatief ben. Ooit ben ik aan het breien geweest, maar de steken
zette ik zo strak op de pennen dat doorhalen, overslaan en loslaten van de
steken niet meer lukte, met haken ben ik afgehaakt en er ligt al twee jaar lang
een half afgemaakt borduursel met een kerst tekst te wachten. Soms denk ik wel:
schilderen dat lijkt mij leuk! Maar bij voorbaat begin ik er al niet aan want
dan denk ik: waar moet ik met al die schilderijen heen? Op zolder? Oud papier?
Lekker eervol werk. Nee, mijn creatieve
kant is niet heel erg ontwikkeld. Behalve als ik taarten maak, dan ga ik los.
Vele avonden heb ik zitten “kleien” met fondant en het mooie ervan is, de taart
wordt opgegeten waardoor je niet blijft zitten met je creatieve schepsel. En
het “kleien” met fondant heeft iets rustgevends voor mij en dat wat je in je
hoofd bedenkt, terug zien op de taart, daar kan ik erg van genieten.
|
Wintersporttaart |
De wintersport taart die ik tijdens deze workshop gemaakt
heb, ligt geduldig in de diepvries te wachten op de komende wintersport. Met
een lekker kopje thee of warme chocomel zullen we hem aansnijden en genieten
van de taart, onze vriendschap en de sneeuw. En ik zal dan terugdenken aan de
gezellige avond bij Heerlijke baksels
met goede begeleiding, gezellige mensen en ergens voel ik iets van inspiratie
om weer aan het bakken te gaan….
Wil je ook een taartworkshop bij Heerlijke Baksels? Klik op deze link.
Een aantal foto's van taarten die ik een paar jaar geleden gemaakt heb:
|
Bruidstaart met Rozen |
|
Verjaardagstaart |
|
Voorjaarstaart |
|
Halloween taart |
|
Pinguintaart |
Reacties
Een reactie posten